Vingergras onderscheiden we in 2 soorten: harig en glad vingergras. Harig vingergras wordt ook wel bloedgierst genoemd door de kenmerkende “rode” kleur van de kiembladeren en later de stengels.
Vingergras kruipt direct als hij de eerste keer gemaaid wordt. Net als bij hanenpoot is de eerste keer maaien na het inzaaien van het gazon belangrijk. Door het gras lang te laten groeien en dan in 1 keer kort terug maaien, maai je onder het groeipunt van het vingergras. Dat is de eerste mogelijkheid om het vingergras te beheersen. Vingergras wat de eerste klap overleeft moet je aanpakken door de stengels omhoog te eggen en of harken en zo dicht bij de rozet de stengels af te maaien. Ook het afsnijden of afsteken van de stengels dicht bij de rozet remt het vingergras af.
Net als hanenpoot verstoort vingergras het beeld van een nieuw ingezaaid gazon. De oplossing is voor beide soorten onkruid hetzelfde: als het gazon in het najaar is dichtgetrokken, dan vormen de onkruiden in het voorjaar erna geen probleem meer. Bij een gazon dat in het najaar open plekken heeft of niet helemaal dicht staat, is het advies dan ook om door te zaaien, zodat de grasmat gesloten de winter in gaat.
Latijnse naam: Digitaria sanguinalis
Familie: Poaceae
Kiemt vanaf laat in het voorjaar en groeit uit tot 10 – 60 cm.
Hoge plant, met een liggende of opstijgende groeiwijze. Bladeren zijn lichtgroen van kleur en van boven behaard.
Bloeit van juli tot de herfst met paars aangelopen schijnaren, en 2,5 tot 3,5 mm lange aartjes die per 2 bij elkaar staan.
Latijnse naam: Digitaria ischaemum
Familie: Poaceae
Verschijnt met opgerold blad; groene, kale blaadjes en bladscheden. Groeit uit tot 5 – 50 cm.
Hoge plant met liggende of staande stengels. De bladeren zijn kort, 2 – 5 mm breed, lichtgroen van kleur en onbehaard.
Bloeit van juli tot de herfst met 3 mm lange, ellips-eivormige aartjes die met 2 – 4 bij elkaar staan.
Samen maken we jouw groenproject een succes