De groeiomstandigheden waren dit droge, gemiddeld warme voorjaar zeer gunstig voor weegbree, een plant die we niet graag zien op de sportvelden. In het kader van de Green Deal kunnen we deze namelijk alleen nog mechanisch bestrijden. Dit jaar zien we twee varianten van de weegbree:
Voor beide varianten van de plant geldt: mechanisch verwijderen blijft de enige manier om de weegbree onder controle te houden. Dit kun je op drie manieren doen en dat het liefst in een droge periode, bijv. 3x in de twee weken:
Na in- of doorzaaien heeft het gras tijd nodig om zich te vestigen. De jonge grasplantjes zijn kwetsbaar en kunnen makkelijk losgetrokken worden bij mechanische bewerkingen. Daarom geldt: eerst het gras goed laten wortelen en uitstoelen. Pas na zo’n vijf tot zes weken – als het gras al meerdere keren is gemaaid – ontstaat er ruimte om de weegbree effectief aan te pakken.
Nu het weer wat wisselvallig is, zien we dat veel weegbreeplanten in bloei komen. Zodra de bloeiwijze zichtbaar is, gaat de plant zich vermeerderen. Juist nu is maaien belangrijk. Door het maaien wordt de plant gedwongen om een nieuwe zaadstengel te vormen, waarmee verdere verspreiding wordt beperkt.
Het is raadzaam om tijdelijk hoger te maaien – liever naar 4 cm dan naar 3 cm. Hierdoor blijft de weegbree meer in de schaduw van het gras, wat de concurrentiepositie van het gras verbetert.
Veel (jonge) weegbree in de velden wijst op gunstige kiemomstandigheden. Grijp pas in als het gras sterk genoeg is en werk met een combinatie van maaien en mechanisch verwijderen. Zo houd je de situatie beheersbaar.
Vragen? De Advanta grasspecialisten staan voor je klaar:
Samen maken we jouw groenproject een succes