De kwaliteitsbeoordeling voor de Grasgids wordt uitgevoerd door het onderzoeksinstituut Open teelten in Lelystad, onderdeel van Wageningen Universiteit en Research (WUR). Het rassenonderzoek duurt twee tot drie jaar, waarbij de resultaten worden vergeleken met bestaande Grasgidsrassen. De gegevens vormen een voortschrijdend gemiddelde over acht jaar.
De gazon- en betredingsproeven worden uitgevoerd op drie locaties bij graszaadveredelaars. Het protocol, dat door Plantum wordt bewaakt, stelt strikte eisen aan parameters zoals maaihoogte, zaaidichtheid en bemestingsniveau. WUR zorgt voor onafhankelijke observatie, analyse en rapportage.
Grasrassen worden beoordeeld op diverse criteria, waaronder zodedichtheid, visuele uitstraling, onkruidresistentie, droogtetolerantie en ziektegevoeligheid. Voor sportveldgrassen komt daar nog de grasbezetting onder betreding bij.
Sinds 2002 zijn er significante verbeteringen gerealiseerd. De betredingstolerantie van Engels raaigras is sterk toegenomen, en gazongrassen hebben een dichtere zode met fijner blad. Ook de ziekteresistentie van veldbeemdgrassen is verbeterd.
De Nederlandse Grasgids wordt internationaal erkend als toonaangevende standaard. Samen met Engeland en Frankrijk staat Nederland bekend als kwaliteitsmarkt voor sportvelden, waarbij de Nederlandse testing zich onderscheidt door het gebruik van meerdere testlocaties verspreid door het land.
Met het oog op klimaatverandering en toenemende periodes van droogte wordt er steeds meer aandacht besteed aan de ontwikkeling van droogtetolerante rassen. Recente onderzoeken tonen aan dat moderne grassoorten tot 30% minder water nodig hebben dan hun voorgangers, terwijl ze toch hun kwaliteit behouden. Deze ontwikkeling is cruciaal voor de toekomstbestendigheid van zowel sport- als gazontoepassingen, en onderstreept het belang van continue innovatie in de graszaadsector.
Advanta Seeds Nederland ondersteunt het rassenonderzoek voor de Grasgids. ‘Gebruikers van onze grasmengsels moeten kunnen vertrouwen op grasrassen van absolute topkwaliteit. Naast de brede praktijkervaringen is onafhankelijk rassenonderzoek daarvoor zonder twijfel de beste basis’, stelt Job Steunenberg.
Samen maken we jouw groenproject een succes