Contact
Contact

Drie keer doorzaaien voor meer veldbeemd in de mat

Kennis sportveldgrassen
Op een zonnige zomerdag zijn we op bezoek bij Erik Pessel, sportveldbeheerder binnen de gemeente Haarlemmermeer. Hoe gaat hij om met het veranderende klimaat en de wet- en regelgeving?

‘In het voorjaar verticuteren we om ruimte te krijgen in de grasmat en stukjes viltlaag die overgebleven zijn uit de winter op te ruimen. Eventueel straatgras en hier en daar een onkruidje ruimen we ook op. En we maken ruimte voor het doorzaaien.’ In het voorjaar kiest Pessel voor doorzaaien met een sportveldmengsel met tetra’s, zoals Topsport Tetra. Hij ziet in de praktijk dat de tetra’s heel goed kiemen bij koudere temperaturen.

In de video vertelt Erik Pessel zijn visie op sportveldonderhoud:

sportveldgras doorzaai

Meer duurzame speeluren op gras

‘Hoe Erik zijn sportveldonderhoud aanpakt, sluit aan bij de visie van Advanta. Veldbeemd is de basis voor je mat. En hoe beter de basis, hoe minder onderhoud het veld nodig heeft om in goede conditie te blijven, ook als het in de zomer langer warm en droog is’, vertelt Mark van Putten. Pessel vult aan: ‘Drie keer doorzaaien doen we al een jaar of vijf en de resultaten zijn heel goed. We krijgen een veel meer gesloten grasmat, waar onkruiden minder de kans krijgen erin te groeien. En de bodem blijft veel meer bedekt, dus je hoeft ook iets minder water te geven. Verder is het een hele mooie gesloten mat hier met een hoop veldbeemd erin. Dus hier is de missie wel geslaagd.’

Meer weten of
advies op maat?

Samen maken we jouw groenproject een succes

Bekijk onze sportveldmengsels

Meer over sportveldbeheer