Na een aantal jaren zie je bij een niet consequent onderhouden gazon insluip van onkruiden en niet-gewenste grassoorten. Het begint meestal met openstaande grasmatten, open plekjes, beschadigingen van maaien, betreden e.d. Waar het gewenste cultuurgras de plek niet kan opvullen, is plaats voor anderen. Het vergt een bepaalde inspanning om met nieuwe inzaai “schoon” te starten, over het algemeen is dit met graszoden eenvoudiger.
Kale plekjes kunnen we opvullen middels bijzaaien. Pak een emmer en meng het graszaad met tuinaarde. Maak de kale plekjes los/schoon en vul ze op met het bijzaaimengsel, voldoende aandrukken en indien nodig bevochtigen. Binnen een week zie je de eerste grasplantjes kiemen. Pas op bij de eerste maaibeurten dat je het jonge gras niet te veel beschadigt, te kort maait of het jonge gras uit de grond slaat. Het lijkt overbodig dit te vermelden, maar we zien regelmatig dat het bijzaaien een teleurstellend resultaat heeft als gevolg van te vroeg en te veel maaien (in het bijzonder bij robotmaaien).
Een gazon waarvan de gras-samenstelling helemaal is teruggelopen door onkruiden, mos en ongewenste grassen kunnen we herstellen middels doorzaaien. Veel hoveniers hebben een eigen interpretatie van doorzaaien. Het woord “door” zegt al veel. Je brengt het graszaad “in” de grond, niet te diep en met een goede aansluiting tussen grond en zaad. Dit is de beste manier en geeft het beste resultaat. Er zijn enkele typen machines die het op deze wijze uitvoeren. Ze maken een snede in de grond, leggen het zaad erin en drukken de snede dicht.
De meeste zaaimachines hebben een noppenrol, die kuiltjes/putjes in de grond drukt waarin het zaad erop wordt verspreid. Of een verticuteer ronsel, die maakt een spoor waarin men het zaad laat vallen d.m.v. een zaaibak. Het nadeel van beide technieken: het is moeilijk het zaad goed contact te laten maken met de grond. Afdressen met tuinaarde en/of aanrollen verbetert het contact. Graszaad dat onvoldoende is bedekt ligt minder beschermd en is daardoor ook kwetsbaarder. Het weer en de nazorg is ook zeer belangrijk voor het uiteindelijke resultaat. Het zaad “in” de grond brengen heeft altijd de voorkeur.
Een doorzaaimachine met schijven, die het graszaad in de grond brengt
Helaas is niet elk type doorzaaimachine geschikt voor elke tuin. Kleinere tuinen zijn niet toegankelijk voor grotere zaaimachines. De meeste kleinere tuinen zijn niet toegankelijk voor een trekkend voertuig. De keuze in doorzaaimachines is dan beperkt. Naast de zaaitechniek zijn er nog een aantal factoren van invloed op het resultaat van doorzaai:
Samen maken we jouw groenproject een succes