Contact
Contact

Gazon doorzaaien in het najaar

Kennis gazongrassen
Na een zomer met perioden van droogte, hitte en volop betreding is het gazon in het najaar aan onderhoud toe. Dat doen we middels doorzaaien.

De maanden september en oktober zijn uitermate geschikt om de grasmat weer in conditie te krijgen voor de wintermaanden. Met een goede bodemtemperatuur en genoeg vocht in de bodem biedt het najaar de ideale omstandigheden om graszaad snel te laten kiemen.

Grasmat herstellen in het najaar

Doorzaaien zorgt ervoor dat de grasmat herstelt en onkruiden en ongewenste grassen geen kans krijgen om zich te vestigen in de bestaande mat. Het grasmengsel Recover 2 kiemt en vestigt zeer snel, zodat kale en open plekken in een razend tempo worden opgevuld. Dé herstelformule voor het extra snel sluiten van de zode en een mooie gesloten grasmat.

gazon na doorzaai in het najaar

Dit gazon is in het najaar van 2018, na een zeer droge zomer, geverticuteerd, belucht en doorgezaaid met Recover 2.

Video: gazon doorzaaien in oktober

fastrepair gazonherstel

Tip 1: kies voor een snel kiemend grasmengsel

Het goed verticuteren van de grasmat is de eerste stap. Zo maak je ruimte voor het graszaad en kan het goed in contact komen met de grond. Kies voor doorzaai in het najaar een snel kiemend mengsel, zoals Recover 2 Tetra. Dit mengsel bestaat uit 30% diploïd en 30% tetraploïd Engels raaigras, 25% veldbeemd en 15% fijn roodzwenk. Deze samenstelling geeft het mengsel een hoge slagingskans bij lagere bodemtemperatuur en een groter herstellingsvermogen.

Tip 2: gazon minder vaak maaien

In de praktijk zie je steeds meer robotmaaiers op het gazon. Deze maaiers staan vaak ingesteld op iedere dag maaien. Omdat de dagen korten en de grasgroei wat minder wordt, pas je daar de frequentie van de robotmaaier ook op aan. Eén tot twee keer per week maaien is voldoende in het najaar.

Tip 3: ruim blad voor het maaien

Wanneer in het najaar het blad begint te vallen en het wat natter wordt, is het belangrijk om het blad tijdig ruimen. Zorg ervoor dat het gazon schoon van bladafval is voor je begint met maaien. Anders loop je het risico om het blad fijn te maaien, zodat het organische stof wordt in de grasmat. Dat zorgt voor een hogere kans op onkruiden bij de start van het gazon in het voorjaar.

Meer weten of
advies op maat?

Samen maken we jouw groenproject een succes

Onze mengsels voor gazononderhoud

Meer over gazononderhoud