Contact
Contact

Gras in de stress op sportvelden

Kennis sportveldgrassen
Bij overvloedige neerslag is de werking van meststoffen verstoord. Het gevolg: het gras heeft stress waardoor het sportveld een vlekkerig beeld laat zien. Hoe moet je hier mee omgaan?

Vlekkerige velden met verdichte toplaag

Op veel voetbalvelden zie je op dit moment een vlekkerig beeld, dat lijkt op panterprint in het gras. Normaal gezien zou je de vraag stellen hoeveel kg meststof er is gebruikt, wat is het strooibeeld, wat is de korrelgrootte en heb je erg laat gestrooid. Maar geen van deze opties leidt direct tot de vlekkerige velden die we nu zien. De grootste oorzaak? De overdadige regenval van de afgelopen maanden. Er is een gat gevallen in de beschikbaarheid van voedingsstoffen. Deze spoelen meer uit bij deze omstandigheden en dat zie je terug in de grasmat. Het gras ontwikkelt zich moeizaam.

De hoeveelheid regen zorgt tevens voor verdichting van de toplaag. Met als gevolg dat bodemprocessen niet optimaal functioneren en de grasplanten lange tijd met hun wortels nat staan. Dit is zowel het geval op plekken waar minerale meststoffen, organisch minerale meststoffen en volledig organische meststoffen zijn toegepast.

Gevolg: gras schiet in de stress

Uit deze omstandigheden volgt een grasmat die in de stress schiet. Gras dat niet goed groeit, is gevoeliger voor ziektes en plagen. Dat verklaart ook de overmatige hoeveelheid rooddraad in de velden. Rooddraad is een schimmelaantasting die altijd latent aanwezig is in de velden. Het begint met gelige plekken, waarin je later de rode, draderige graspunten ziet. Deze plekken kunnen steeds groter worden.

Dat is logisch, want het verschil tussen gras dat nog groeit en gras dat blijft stilstaan, wordt steeds groter. Je ziet steeds meer donkere plukken gras en lichtere plukken gras – het veld begint te tekenen. In de rooddraadplekken valt het cultuurgras weg. Als het zover komt, is het kwaad geschied en is het moeilijk om de grasvelden weer te herstellen.

Pak nu de velden aan, 3 tips:

1. Trek de bemestingsgift naar voren

Het is verleidelijk het strooien uit te stellen omdat de volgende ronde nog niet aan de beurt is. Maar gezien de omstandigheden is het verstandiger om de giften te spreiden. Vaak wordt er zo’n 20-35 kg zuivere stikstof/ha gerekend per bemestingsgift. Denk eens aan stapjes van 10-15 zuivere stikstof/ha en accepteer dat een ‘extra’ bemestingsgift noodzakelijk is onder deze omstandigheden.

2. Zorg voor een goede topbeluchting

Wanneer de bodem het toelaat, zorg dan voor een goede topbeluchting. Zonder zuurstof kunnen de bodemprocessen niet werken.

3. Tijdig doorzaaien waar nodig

Als er geen cultuurgras meer staat in de plekken rooddraad is het advies om door te zaaien. Doe dit op tijd, zodat de velden gereed zijn voor het nieuwe seizoen. Kies een snel vestigend grasmengsel voor herstel in een korte rustperiode >>

Meer weten of
advies op maat?

Samen maken we jouw groenproject een succes

Bekijk onze sportveldmengsels

Meer over sportveldbeheer