Het goed verticuteren van de grasmat is de eerste stap. Doe dit uiteraard alleen als het nodig is, dus wanneer er teveel onkruiden en ongewenste grassen in het gazon aanwezig zijn. Door te verticuteren maak je ruimte voor het graszaad en kan het goed in contact komen met de grond. Kies voor doorzaai in het najaar een snel kiemend mengsel, zoals Recover 2 Tetra. Dit mengsel bestaat uit 30% diploïd en 30% tetraploïd Engels raaigras, 25% veldbeemd en 15% fijn roodzwenk. Deze samenstelling geeft het mengsel een hoge slagingskans bij lagere bodemtemperatuur en een groter herstellingsvermogen.
Wanneer in het najaar het blad begint te vallen en het wat natter wordt, is het belangrijk om het blad tijdig ruimen. Zorg ervoor dat het gazon schoon van bladafval is voor je begint met maaien. Anders loop je het risico om het blad fijn te maaien, zodat het organische stof wordt in de grasmat. Dat zorgt voor een hogere kans op onkruiden bij de start van het gazon in het voorjaar.
In de praktijk zie je steeds meer robotmaaiers op het gazon. Deze maaiers staan vaak ingesteld op iedere dag maaien. Omdat de dagen korten en de grasgroei wat minder wordt, pas je daar de frequentie van de robotmaaier ook op aan. Eén tot twee keer per week maaien is voldoende in het najaar.
In het najaar kan een grasmat er heel acceptabel uitzien, zowel qua dichtheid als qua kleur. Maar door de milde winters groeit het gras het hele jaar door. Dat betekent dat het gras ook gedurende die maanden genoeg voedingsstoffen nodig heeft. Mijn tip is daarom om extra te bemesten in het late najaar, het liefst met een bemesting die geen groei geeft, maar een mooie kleur genereert.
Samen maken we jouw groenproject een succes