Graszoden worden gekweekt op een graszodenkwekerij. De teelt duurt gemiddeld ongeveer 1 jaar. Soms kan het korter en soms duurt het wat langer. Belangrijk is dat de graszoden stevig genoeg zijn, zodat ze kunnen worden opgerold op de kwekerij en afgerold in de tuin.
De samenstelling van het graszaadmengsel dat zodenkwekers gebruiken is qua samenstelling redelijk gelijk aan inzaaimengsels voor hoveniers. Graszoden worden “geoogst” in verschillende breedten, namelijk 40, 60 en 120 centimeter. De dikte van de grasmat kan verschillen. Meestal hangt dit samen met de stevigheid van de grasmat.
De voorbereidingen/bewerkingen zijn bij graszoden hetzelfde als bij inzaaien van gras. Zoals bij het bodemplan genoemd is de uitgangssituatie een bestaande grasmat of braakliggende grond. Voor de klant liggen de kosten van bezoden natuurlijk hoger dan wanneer er ingezaaid wordt.
‘Grastechnisch’ zijn er ook verschillen:
De keuze voor het leggen van graszoden of inzaaien moet iedere tuinliefhebber voor zichzelf maken. Als hovenier kan je bij deze keuze door voor elke tuin of ieder project de juiste argumenten aan te dragen.
Het ligt voor de hand dat de weersomstandigheden het wel moeten toelaten om al deze bewerkingen uit te voeren. De ondergrond bewerken onder te natte omstandigheden is funest voor de structuur en dus ook voor het doorwortelen van de graszoden!
Met een goede nazorg van de graszoden verzeker je een goede vestiging van de grasmat. Het belangrijkste is herhaaldelijk water geven, totdat de graszoden goed zijn geworteld in de ondergrond. Bij droog en warm weer is dit dagelijks meerdere keren beregenen (ook overdag!). Pas op met het betreden van pas gelegde graszoden die nat zijn. Je trapt zo de grasmat dieper weg. Geef wanneer de grasmat eenmaal goed is door geworteld, 3 tot 6 weken na de aanleg, de eerste gift met voeding.
Samen maken we jouw groenproject een succes
Neem een duik in onze kennisbank