Contact
Contact

Veldbloemen zaaien: zaaitips voor de hovenier

Kennis veldbloemen
Als hovenier zorgt het gebruik van veldbloemen naast vaste planten en grassen voor extra beleving en biodiversiteit. Met ons stappenplan voor inzaai realiseer je de mooiste bloemenvelden.

Creëer een prachtige bloementuin, een kleurrijke border of een bloemrijke rand langs het grasveld met onze veldbloemenmengsels. Maart t/m juni is de perfecte tijd voor het zaaien van één- of meerjarige mengsels, zodat ook de vroege bloeiers goed tot hun recht komen. 

Stappenplan voor veldbloemen zaaien

1. Creëer een vals zaaibed, dit voorkomt dat ongewenste kruiden de overhand nemen. Maak de grond oppervlakkig los, laat de aanwezige zaden kiemen en verwijder deze. Zitten er veel onkruidzaden in de grond, dan kan het nodig zijn om deze stap te herhalen om een zo schoon mogelijk zaaibed te hebben.

2. Meng het bloemenzaad met vochtig fijn zand of zaagsel, zo ontstaat meer volume en is het zaad beter te verdelen over het zaaibed.

3. Volg de aanbevolen zaaizaadhoeveelheid. Dit lijkt soms heel weinig, maar het mooiste resultaat ontstaat als de aanbevolen hoeveelheid wordt aangehouden.

4. Hark de zaden oppervlakkig in of druk ze iets aan. Het zaad moet contact maken met de grond, maar je mag de bloemenzaden niet dieper in de grond drukken dan de dikte van de zaden.

5. Eerste bloei. Bij een goede temperatuur en genoeg vocht in de bodem komen na een aantal weken de eerste plantjes al boven de grond.

Tip: bestel professionele bloemenmengsels in onze webshop >>

De voordelen van veldbloemen

Het grootste voordeel van veldbloemen is dat ze enorm onderhoudsvriendelijk zijn. Let erop dat er genoeg vocht in de grond zit, zodat de jonge plantjes niet uitdrogen en zorg dat je onkruiden de baas blijft.

Veldbloemen geven iedere tuin net dat beetje extra. Met de éénjarige mengsels van Advanta kies je voor een uitbundig bloeiende bloemenzee. Niet alleen hebben de veldbloemen in de mengsels veel kleur en uitstraling, ze zijn ook heel aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Zo draag je met het zaaien van Advanta bloemenzaden bij aan een betere biodiversiteit. Wil je liever een bloemenobject met meerjarige soorten of een natuurlijke uitstraling? Ook dan vind je in het assortiment genoeg keuze in bloemenmengsels.

Afbeelding: bij genoeg vocht in de bodem, komen na een aantal weken de eerste plantjes al boven de grond.

Video veldbloemen zaaien

veldbloemen zaaien

Meer weten of
advies op maat?

Samen maken we jouw groenproject een succes