Contact
Contact

Bereken hoeveelheid graszaad

Kennis gazongrassen
Hoeveel graszaad heb je precies nodig voor een gazon, recreatie-grasveld of gras in openbaar groen? We leggen het graag uit.

Hoeveel graszaad moet ik gebruiken?

Hoeveel graszaad heb je nodig voor het zaaien van een gazon, recreatieveld of openbaar groen?

Houd de volgende zaaizaad hoeveelheden aan:

  • machinale inzaai: 150-200 kg per hectare
  • handmatige inzaai: 200-300 kg per hectare
  • doorzaai: 100-200 kg per hectare

Tip: online professionele zaden bestellen

Onze hoogwaardige veldbloemenmengsels voor meer kleur in de tuin zijn nu online verkrijgbaar op www.limagrainshop.nl >>

Wanneer gras zaaien?

Bij het inzaaien van gras is het vooral belangrijk dat het kiemende zaadje en jonge grasplantje niet uitdroogt. Het voorjaar en najaar zijn daarom de beste perioden om gras te zaaien. Inzaai in het najaar heeft als bijkomend voordeel dat de onkruiddruk een stuk lager is dan in het voorjaar.

Voorbereiding voor het zaaien

Het voorbereiden van het zaaibed is cruciaal voor succesvol zaaien. Het oppervlak moet gelijkmatig worden geëgaliseerd en eventueel lichtjes aflopen om waterophoping te voorkomen. De grond moet fijn verkruimeld zijn zodat het zaad gemakkelijk tussen de korrels kan vallen. Door het zachtjes aan te drukken, bevorder je de kieming doordat het zaad beter in contact komt met de grond. Hierdoor ligt het zaad oppervlakkig ingebed in de grond en niet blootgesteld aan de elementen. Het zaad mag niet te diep worden gezaaid en moet goed in contact blijven met de grond voor optimale kiemkracht.

Let op: een aangedreven zaaimachine is niet geschikt voor het creëren van een zaaibed!

Zaaien

Het zaaien van een gazon kan worden uitgevoerd op verschillende manieren, zoals handmatig of met diverse soorten aangedreven zaaimachines. Deze machines variëren van handzaaiers tot zelfrijdende zaaimachines, die worden gekenmerkt door een combinatie van verschillende componenten, zoals een rotorkop/schuifeg, zaadbak en aandrukrol.

Het zaaien kan worden uitgevoerd met behulp van luchtondersteuning met zakpijpen en ketsplaat, of met een zaaibak die is uitgerust met een nokkenas/nokkenrad om het zaad gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Het type aandrukrol dat wordt gebruikt, hangt af van de eigenschappen van de bodem en de omgevingscondities, zoals de vochtigheid van de grond. Het is van belang dat de rol niet te zwaar is en niet over het zaaibed sleept. Er zijn diverse soorten rollen beschikbaar, zoals dichte rollen, buizen/spijlen rollen, cambridge rollen, nokken rollen, ruiten rollen, enzovoort. Het is essentieel om de druk van de rol aan te passen aan de weersomstandigheden en de aard van de grond.

Meer weten of
advies op maat?

Samen maken we jouw groenproject een succes