Contact
Contact

Veldbloemen maaien in twee fases

Kennis veldbloemen
Wanneer veldbloemen zijn uitgebloeid moeten ze gemaaid worden. Op ons demoveld hebben we een interessante proef gedaan met maaien in twee fases.

Een uitdaging bij maaien in fases is het kiezen van het juiste maaimoment. Op ons veldbloemen demoveld hebben we bij wijze van experiment besloten halverwege juli met de bosmaaier het veld op te gaan. Daarna heeft het nauwelijks geregend tot aan het tweede moment van maaien, slechts één keer zo’n tien millimeter. Dat heeft zeker invloed gehad op het herstel van de vegetatie. Toch zien we op de veldjes behoorlijk wat groen terugkomen, dus er heeft zeker herstel plaatsgevonden.

In de video legt groenspecialist Jan Krijnen uit wat we hebben gedaan en waarom:

Tweede bloei na maaien

De droogte heeft er wel voor gezorgd dat de veldbloemen die er in juli en augustus nog stonden, sneller zijn uitgebloeid en afgestorven. Het tweede maaimoment eind augustus had dan ook niet langer op zich moeten laten wachten. Door het vroege maaimoment in juli zie je dat veel veldjes nog een tweede bloei hebben gehad, zodat er de hele zomer aanbod van stuifmeel en nectar bleef voor de insecten.

Herstel na maaien

De hoop was dat september vochtiger weer zou geven en dat de gemaaide vegetatie zich zou herstellen, zodat het voor de winter weer bodembedekkend is. Een maand na maaien zien we dat deze hoop is uitgekomen. Op de veldjes is wel het verschil te zien tussen de maaibeurten in juli en augustus, maar beide helften van het veld herstellen goed en zijn volledig groen.

Meer weten of
advies op maat?

Samen maken we jouw groenproject een succes

Bekijk onze veldbloemenmengsels

Meer over veldbloemen