Contact
Contact

Waarom veldbloemen passen in een klimaatbestendige tuin

Kennis veldbloemen
Veldbloemen zijn de laatste jaren steeds populairder in de particuliere tuin. Hoveniers en tuinaanleggers zien de vraag toenemen – de bloemenmengsels zijn namelijk een interessant alternatief voor vaste beplanting. De vegetatie is onderhoudsvriendelijk, klimaatbestendig en je brengt er een stukje natuur en leefbaarheid de tuin mee binnen.

Over de stijgende vraag naar veldbloemen kan Ruurd Zijlstra meepraten. Hij werkt vanuit Doornspijk met zijn bedrijf RW Zijlstra Grondverzet aan veel projecten in grond-, weg- en waterbouw. Maar ook het aanleggen van tuinen waar biodiversiteit centraal staat, zit in zijn brede takenpakket. ‘Ik merk dat er meer vraag komt in de markt naar bloemenmengsels, juist ook met inheemse soorten. Maar mensen willen dan ook weer de sierwaarde, dus die twee probeer ik dan te combineren. Het is natuurlijk wel het mooist dat je er meerjarig van kunt genieten in de tuin. Welke mengsels je kiest, dat hangt ook af van de grondsoort. Je kunt niet op alle gronden alles maar zaaien.’

Natuur en leefbaarheid in één tuin

Vorig jaar zomer, op één van de warmste dagen van het jaar, was Job Steunenberg op bezoek bij Zijlstra. Ze gingen in gesprek over het terugbrengen van natuur in de tuin om zo een toekomstvriendelijk en klimaatbestendig geheel te creëren. Daarbij gaat het naast de vraag om kleur en beleving ook om praktische vraagstukken, zoals waterbeheer. Zijlstra: ‘Op steeds meer plaatsen wordt gekozen voor het aanleggen van een wadi of retentievijver, zodat het water niet in een afvoerputje belandt. Zo breng je al het water weer terug in de natuur. Daarmee maak je wel het verschil’.

Bekijk het hele verhaal in de video:

veldbloemen klimaatbestendige tuin

Meer weten of
advies op maat?

Samen maken we jouw groenproject een succes

Bekijk onze veldbloemenmengsels

Meer over veldbloemen